طرح توجیهی کسب و کار یا (Business Plan)
مخاطبین طرح توجیهی
شما به عنوان دارندهی ایده و یا دارنده کسب و کار حتما با چالشهای زیر رو به رو بودهاید:
1. میخواهید بخشی را توسعه دهید اما نمیدانید سود ده است یا زیان ده؟
2. دارای ایده هستید اما نمیدانید این ایده چقدر بازدهی دارد؟
3. میخواهید در پروژهای سرمایهگذاری کنید اما از نرخ بازدهی و زمان بازگشت سرمایه اطلاعی ندارید؟
4. بازار ایده و یا پروژه خود را نمیشناسید؟
5. از نیازها، امکانات و نحوهی پیادهسازی ایده و یا پروژه خود اطلاعی ندارید؟
در همهی چالشهای ذکر شده و یا چالشهای مشابه طرح توجیهی، فرآیندی است که به تصمیمگیری شما کمک میکند.
معرفی طرح توجیهی
مطالعات امکانسنجی (طرح توجیهی فنی- اقتصادی)، فرآیندی کنترل شده است که در جهت شناسایی فرصتها و تهدیدهای اجرای یک پروژه اقتصادی یا ورود به یک موقعیت سرمایهگذاری مورد استفاده قرار میگیرد. اصولا طرح توجیهی همراه با شرح کاملی از نیازمندیهای اجرای طرح، وضعیت گذشته، حال و آینده پروژه و برآورد عواید با در نظر گرفتن ریسکهای موجود صورت میگیرد.
نخستین گام در فرآیند اتخاذ تصمیمگیری دارندگان کسب و کار، سرمایه گذاران و مدیران ارشد، نگارش طرح توجیهی است. مطالعات امکانسنجی، نقطه عطف فرآیند تصمیمگیری در اجرای پروژه یا انجام سرمایهگذاری میباشد، چرا که این مطالعات روند سرمایه گذاری را مشخص کرده و به این پرسش پاسخ می دهد که آیا پروژه توجیه اقتصادی دارد یا خیر؟
طرح توجیهی ابعاد مختلف یک پروژه از قبیل مطالعه بازار، فنی و مالی را در سه قسمت اصلی بررسی میکند:
1- مطالعه بازار یا Market Study:
در بخش مطالعه بازار ، ابعاد مختلف بازار محصولِ طرح توجیهی بررسی میشود. این ابعاد عبارتند از کمبود، بازار هدف، عرضه، تقاضا و ...وجود محصولات و خدمات برای طرحها و پروژههای مختلف، ضرورت دارد. از طرفی نیز هدف از اجرای طرح توجیهی ارائه محصولات مطابق با میل مصرفکننده در بازارها است که باید بازارهای مصرفِ محصول، به دقت بررسی و آنالیز شوند و پس از آن، هدف مورد نظر باید مورد بررسی قرار بگیرد. برخی موارد در مطالعات بازار طرح توجیهی مانند: تعیین آمار مربوط به میزان تولید، واردات، تقاضا، صادرات و مصرف محصول مورد نظر طی سالهای مختلف در کشور و نیز پیشبینی این موارد در آینده. به منظور پیشبینی تقاضا به عنوان یک مولفه مهم در مطالعه بازار و... حائز اهمیت هستند.
2- توجیهپذیری فنی یا Technical Feasibility:
در این بخش ، بررسی ابعاد فنی طرح توجیهی همچون فناوری، ظرفیت، محل اجرا، ماشین آلات و تجهیزاتِ تولید و ساختار اجرائی طرح انجام میشود. توجیهپذیری فنی طرح توجیهی نیز یکی دیگر از اصطلاحات رایج در این حوزه است. در این امکانسنجی ابتدا بررسیهای لازم در زمینه چگونگی اجرای طرح، با نام «فاز 1 طراحی انجام گرفته» ارائه میشود. طراحی فاز 1 اطلاعات کلی دارد و دربرگیرنده اطلاعات بسیار ریز از قبیل: مشخصات زمین محل اجرای طرح، نحوه اجرای عملیات ساختمانی، دانش فنی پروژه، ظرفیت، دستگاهها و تجهیزات مورد نیاز برای تولید، محوطهسازی و راهسازی، تأسیسات و سایر مواردی میباشد که در آن هزینههای ثابت سرمایهگذاری مد نظر قرار میگیرد. در این بخش از گزارش توجیهی، کلیه اطلاعات فنی اجرای طرح توجیهی، در مراحل احداث و بهرهبرداری کسب میشود.
3- تجزیه و تحلیل مالی یا Financial Analysis :
تجزیه و تحلیل مالی، به منظور بررسی و آنالیز ابعاد مختلف مالی و بررسی میزان سودآوری طرح توجیهی صورت میگیرد. این آنالیز در طرح امکانسنجی، با هدف کسب شاخصهای مالی و اقتصادی صورت میپذیرد تا در نهایت به تصمیمگیری صحیح منجر شود. در تجزیه و تحلیل مالی، هزینههای تولید، درآمد سالیانه پیشبینی شده برای طرح و سایر مبانی، هزینههای سرمایهگذاری، مفروضات مورد نیاز برای انجام محاسبات، صورت گردش وجوه نقد، صورت حساب سود (زیان) و ترازنامه مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار میگیرد.
انواع طرح توجیهی
- طرح توجیهی صنعتی
- طرح توجیهی دامپروری و کشاورزی (مانند طرح توجیهی گلخانه، طرح توجیهی پرورش ماهی، طرح توجیهی پرورش قارچ)
- طرح توجیهی خدماتی
در هر یک از انواع طرحهای توجیهی ذکر شده روی موضوع خاص متمرکز میشویم تا بصورت تخصصی روی هر طرح خدمات مورد نیاز شما را ارایه دهیم.